January 16, 2020

AutoSport 16 janvier 2020

by geoffroy Noel de burlin in Articles de Presse

Africa Eco Race: Vreugde en verdriet in Belgische kamp

De 8ste etappe was een van de mooiste, maar tevens ook lastigste van deze 12e editie van de Africa Eco Race. Voor de Belgen was er een lach en een traan. Enerzijds was er de zeer verrassende zege van onze 40-jarige landgenoot Geoffrey Noël de Burlin die solo rijdt in een kleine Polaris SSV. Anderzijds kreeg het leidende trio Igor Bouwens, Ulrich Boerboom en Frits Driesmans brute pech en mogen de eindzege vergeten.

Bij de motoren won de Brit Poskitt deze moeilijke en lange etappe terwijl de grootste strijd zich afspeelde tussen de leiders Botturi en Ullevalseter. De Noor was vertrokken met twee minuten achterstand op de Italiaan en ging in de aanval. Op een bepaald moment was de Ullevalster virtueel leider met een voorsprong van 15 minuten op de Italiaan Botturi. Maar naar het einde toe kon de Yamaha-rijder de schade beperken tot een verlies twee minuten op de Noorse KTM en blijft Botturi nipt aan de leiding. Zodoende starten ze de negende etappe met een verschil van amper twee minuten. De Brit Poskitt blijft derde, maar voelt nog steeds de hete adem in zijn nek van de Italiaan Paolo Lucci.

Bij de wagens waren er gemengde gevoelens bij de Belgische teams. Een zware mechanische breuk en een pak straftijd; Dat is wat het leidende of lijdende Belgische Gregoor Racing moest ondergaan tijdens de achtste etappe. Net voor het ingaan van de eerste duinenstrook is de voorste cardan / differentieel afgebroken. De zware duinen inrijden zonder 4×4 aandrijving was onmogelijk. Het trio heeft rechtsomkeer gemaakt en is terug naar start gereden waar Gregoor met de servicetruck stond. De mechaniekers hebben de vooras hersteld. Met een viertal uren verlies kon de truck terug op pad. Het trio besloot om vanaf CP3 terug de piste in te gaan zodat ze nog een deel van de etappe konden rijden. Door het tijdsverlies en straftijd die ze kregen ging de kans op een goede klassering volledig verloren. Spijtige zaak voor het team met de meeste dagwinsten tot hiertoe.

Winst was er daarentegen voor de Polaris SSV van solo-rijder Geoffrey Noël de Burlin die 8u19min onderweg was in deze moeilijke etappe. Patrick en Lucas Martin pakken in hun Mercedes Buggy de leiding over van de Belgen en hebben een voorsprong van 14 minuten op de Hongaarse Scania van Kovacs, Acs & Czegledi. Essers is nu de beste Belg op de zesde plaats en op 5u36min van de leider. Het onfortuilijke Gregoor Racing is van de eerste naar de 24ste plaats getuimeld.

Source : “AutoSport”

Source : http://www.autosport.be